Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 1597 засилени

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 1597 засилени
Коментари Харесай

7 акта и 70 предписания за нередности издаде БАБХ след проверки в училищни столове и лафки

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е извършила 1597 засилени инспекции отвън настоящия формален надзор в учебни столове, бюфети и обекти по Закона за храните на територията на учебните заведения , за интервала 14 септември - 14 октомври 2022 година, в цялата страна. Проверките са били за да се установи дали обектите са всъответствие с условията на настоящото законодателство.

Инспекторите от отдели " Контрол на храните " при регионалните дирекции по сигурност на храните (ОДБХ) са ревизирали 757 обекта, в които храната не се подготвя на място и 427, в които храната се подготвя на място, както и 413 павилиона и лавки, оповестиха от БАБХ.

Издадени са 7 акта за открити административни нарушавания и 70 наставления за установени несъответствия , свързани с материално-техническата база, храни, несъответстващи на Наредбата за детското и учебно хранене, първични материали без нужната етикетировка и маркировка, както и неспазване на условията за даване на информация за храните на потребителите.
 Учебната година стартира с карантинирани паралелки, само че е-системата потегли
Учебната година стартира с карантинирани паралелки, само че е-системата потегли

Условието за правене на тест не е наложително

Вследствие на откритите нарушавания са възбранени 47 кг и 313,5 л храни от скотски и неживотински генезис, неотговарящи на условията на Наредбата за детското и учебно хранене.

Сред установените несъответствия са: неналичието на декларация за сходство, че създадените и доставени храни подхождат на условията на Наредбата за детското и учебно хранене; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, софтуерно съоръжение и незадоволително хигиенично положение в обектите; несъответствия в етикетирането на доставените кулинарни изделия; предложение на храни, които не са създадени по стандартите и нямат етикетировка и маркировка; снабдяване на храна от кухня майка (кетъринг) без подписан контракт сред учебното заведение и компанията снабдител.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР